Summa sidvisningar

fredag 10 juli 2020

Glutenfria supergoda grötbullar

Glutenfria grötbullar (ca 20 st)

3 dl glutenfria havregryn
5 dl vatten
100 g smör
50 g jäst
4 dl mjölk
2 msk fiberhusk
4 msk strösocker
2 tsk salt
12 dl glutenfri mjölmix, tex Finax röda

     Blanda havregryn och vatten i en kastrull och koka ihop till en gröt.
    Ta kastrullen från plattan och tillsätt smöret i klickar. Rör om tills smörklickarna har smält.

     Smula jästen i en degbunke och rör ut den med lite av mjölken. Rör ner resten av mjölken i gröten och se till att gröten inte är varmare än fingervarm (37 grader). Om den är det låter du den svalna lite till.
    Tillsätt den fingervarma gröten i degbunken.
    Tillsätt fiberhusk, strösocker, salt och mjölmix. Arbeta ihop degen med elvispens degkrokar eller i assistent.

   Strö mjölmix runtom den kladdiga degen och låt jäsa under
 bakduk i ca 40 minuter
   Stjälp upp degen på ett bakbord (gärna en silikonduk) mjölat med mjölmix. Forma degen till en rulle och dela den i 20 bitar. Forma bitarna till runda bröd. Försök att hantera degen så lite som möjligt, doppa den runtom i mjölmix om den är kladdig. Arbetar du in mer mjölmix i degen finns risk att de färdiga grötbullarna blir torra.
    Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk i ca 20 minuter.
    Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i ca 10-12 minuter.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar