Glutenfria grötbullar (ca 20 st)
3 dl glutenfria havregryn
5 dl vatten
100 g smör
50 g jäst
4 dl mjölk
2 msk fiberhusk
4 msk strösocker
2 tsk salt
12 dl glutenfri mjölmix, tex Finax röda
Blanda havregryn och vatten i en kastrull och koka
ihop till en gröt.
Ta kastrullen från plattan och tillsätt smöret i
klickar. Rör om tills smörklickarna har smält.
Smula jästen i en degbunke och rör ut den med lite av
mjölken. Rör ner resten av mjölken i gröten och se till att gröten inte är
varmare än fingervarm (37 grader). Om den är det låter du den svalna lite till.
Tillsätt den fingervarma gröten i degbunken.
Tillsätt fiberhusk, strösocker, salt och mjölmix.
Arbeta ihop degen med elvispens degkrokar eller i assistent.
Strö mjölmix runtom den kladdiga degen och låt jäsa
under
bakduk i ca 40 minuter
Stjälp upp degen på ett bakbord (gärna en
silikonduk) mjölat med mjölmix. Forma degen till en rulle och dela den i 20 bitar.
Forma bitarna till runda bröd. Försök att hantera degen så lite som möjligt,
doppa den runtom i mjölmix om den är kladdig. Arbetar du in mer mjölmix i degen
finns risk att de färdiga grötbullarna blir torra.
Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper
och låt jäsa under bakduk i ca 20 minuter.
Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i ca
10-12 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar